7 essentiele interieur styling tips - interieurfanaad

7 essentiële tips voor interieur styling

Het inrichten van een interieur kan best lastig zijn. Of je nu een compleet nieuwe ruimte inricht of een bestaande ruimte een make-over geeft, interieur styling is een creatief proces wat best wel wat aandacht en voorbereiding vereist. In dit artikel deel ik zeven waardevolle tips voor interieur styling, zodat je jouw huis kan transformeren tot jouw droomplek.

7 essentiele interieur styling tips - interieurfanaad

1. Maak je doel concreet

Voordat je begint met het stylen van een ruimte zoals bijvoorbeeld de woonkamer, is het essentieel om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Wat wil je bereiken met deze ruimte? Waar moet de ruimte aan voldoen? Moet het functioneel, rustgevend, energiek of juist gezellig en knus zijn? Heb je een bepaalde woonstijl op het oog? Wanneer je dit doel concreet maakt, is het makkelijker om beslissingen te maken over bijvoorbeeld kleuren, meubels of woonaccessoires. Het kan ook helpen om van te voren een uitgebreid moodboard te maken. Snuffel eens rond op Pinterest en pin alle plaatjes die je mooi vindt op je eigen bord.

2. Kies een kleurenpalet

Zoals je misschien al weet spelen kleuren een belangrijke rol bij het stylen van je interieur. Kies een kleurenpalet dat past bij jouw idee van de ruimte en zorg voor consistentie. Het kan fijn zijn om een basiskleur te kiezen voor bijvoorbeeld de muren en grotere meubelstukken. Accentkleuren kan je toevoegen met accessoires zoals bijvoorbeeld kussens, kandelaren, wanddecoratie of andere decoratieve items. Wanneer je gebruik maakt van basiskleuren en accentkleuren, kan je ook heel makkelijk switchen van kleur door de accessoires te vervangen.

3. Mix & match verschillende materialen

Wanneer je kiest voor verschillende texturen, patronen en materialen creëer je meer diepte in je interieur. Combineer bijvoorbeeld een strakke moderne bank met wat mooie, gekleurde, wollen kussens. Naast een mooi geheel creëer je daarmee ook een unieke en sfeervolle ruimte.

4. De magie van verlichting

Wist je dat verlichting de sfeer in een ruimte volledig kan doen veranderen? Bij het stylen van een kamer kan je kiezen voor verschillende lichtbronnen. Werk niet alleen met spotjes, maar ga ook voor hanglampen, vloerlampen en mooie windlichten of kaarsen. Daarnaast kan ook natuurlijk licht heel veel doen met de ruimte. Probeer zo veel mogelijk natuurlijk licht naar binnen te laten komen. Door gebruik van gordijnen of jaloezieën kan je dit licht aanpassen naar elke sfeer.

5. Evenwicht in meubilair

Het is belangrijk dat er een goede balans is tussen functionaliteit en uitstraling van meubilair. Heb je een prachtige bank maar zit die voor geen meter? Dan zal je daar hoogst waarschijnlijk niet gelukkig van worden.

Zorg daarnaast dat de meubels die je kiest goed passen bij de schaal van de ruimte. Heb je een kleinere zithoek? Plaats dan geen joekel van een bank, maar houdt rekening met de ruimte die je hebt. En onthoudt; less is more. Minder tierelantijntjes is meer rust.

6. Persoonlijke touch met decoratie

Decoreer je interieur met persoonlijke items als foto’s, souvenirs of andere unieke decoraties. Deze items geven karakter aan een ruimte en maken het extra persoonlijk en uniek. Hang bijvoorbeeld wat wandplankjes op aan de muur. Wil je graag een eclectisch interieur? Kies dan voor moderne en vintage items en mix & match. Hou je meer van rust en minimalisme? Dan is een Wabi Sabi interieur misschien wat voor jou.

Wabi Sabi interieur

7. Probeer, pas aan en experimenteer

Dit is misschien wel de belangrijkste interieur styling tip. Interieurdesign is een proces die constant zal veranderen. Trends komen en gaan en wellicht verandert ook jouw eigen smaak. Experimenteer daarom met verschillende kleuren, woonaccessoires, opstellingen en trends totdat je de perfecte balans vindt in jouw interieur.

Bij interieur styling komen creativiteit en functionaliteit samen. Met deze zeven tips kan je elke ruimte transformeren naar een fijne en persoonlijke omgeving. Begin met een concreet doel, werk met verschillende kleuren en materialen, vergeet licht niet en voeg je eigen persoonlijke touch toe. Dan gaat het je zeker lukken om van jouw interieur jouw droomplek te maken!

Wil je toch graag nog wat meer tips & tricks ontvangen? In mijn Mini E-book Interieurstyling voor beginners geef ik nog meer advies om je op weg te helpen.

1 gedachte over “7 essentiële tips voor interieur styling”

  1. Pingback: Fijne sfeermakers; de sierkussens van Knit Factory - Interieurfanaad | Interieur, DIY projecten en Lifestyle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *