Visgraat vloer inspiratie

7x visgraat vloer inspiratie

Overweeg jij een visgraat vloer in je (nieuwe) huis? Al een aantal jaar zijn de visgraat vloer en de Hongaarse punt weer helemaal terug van weggeweest. Maar door de drukte van het patroon vond ik zelf de keuze tussen een vloer met een visgraat patroon en lange planken best wel lastig. Is visgraat niet té druk? Voor welke kleur moet je kiezen en hoe breed wil je de planken? Lees hier alles over het uitkiezen van een vloer en waar je rekening mee moet houden. Mét heel wat extra visgraat vloer inspiratie.

7x visgraat vloer inspiratie
Visgraat vloer inspiratie – Bron: Pinterest

1. Visgraat vloer of Hongaarse punt

Bij het uitkiezen van een nieuwe vloer is het goed om te bedenken of je een visgraat motief of Hongaarse punt wilt. Hoewel de verschillende stijlen op elkaar lijken, is er wel degelijk een verschil. Bij een visgraat vloer worden de planken om en om gelegd (ook wel trapsgewijs). Bij de Hongaarse punt liggen de punten van de planken tegen elkaar aan, waarbij de planken schuin aflopen waardoor ze een ‘V’ vormen. Het verschil is goed te zien in de onderstaande afbeelding.

Verschil tussen een visgraat en hongaarse punt
Links is visgraat motief. Rechts is de Hongaarse punt

2. Houten visgraat vloer of toch PVC

Dan komt het kiezen van het materiaal. Ga je voor een houten visgraat vloer of wil je toch liever PVC of laminaat? Ik heb alle voor- en nadelen van de verschillende materialen voor je op een rijtje gezet:

Houten visgraat vloer

Voordelen:
– Duurzaam, gaat lang mee
– Tijdloos karakter, passen binnen elk interieur
– Heeft een knusse, warme uitstraling
– Na schade vaak makkelijk te repareren

Nadelen:
– Hout is niet watervast
– Snel kans op vlekken
– Kans op krimpen / werken door temperatuur verschillen

PVC visgraat vloer

Voordelen:
– PVC is een stuk sterker dan laminaat
– Geluiddempend en warmte doorlatend
– Eenvoudig te onderhouden
– Perfect voor vloerverwarming

Nadelen:
– Een PVC vloer is vaak vrij prijzig
– De vloer dient geheel egaal te zijn
– Wat sneller pitjes en kleine krasjes dan laminaat

Visgraat vloer laminaat

Voordelen:
– Laminaat is kleurvast (in tegenstelling tot hout en soms PVC)
– Vochtbestendig
– Eenvoudig te onderhouden
– Prijs ligt vaak een stuk lager dan PVC of hout

Nadelen:
– Zonder goede ondervloer niet geluiddempend
– Minder lange levensduur
– Uitstraling kans soms tegenvallen

Visgraat vloer inspiratie
Onze visgraat vloer

3. Kleur vloer

Een visgraat motief is in ontzettend veel kleuren te verkrijgen. Aan de ene kant erg fijn, want voor ieder is wat wils. Aan de andere kant maakt dit de keuze soms wel erg lastig. Zelf ben ik voor een vrij lichte hout kleur gegaan, zodat het niet te druk zou worden in de woonkamer. Maar ook weer niet té licht, want aangezien wij al veel wit in ons interieur hebben, wilde ik wel dat de vloer warmte uit zou stralen en het geen kille boel zou worden. Daarnaast heeft het een mooi contrast met een zwarte keuken. Maar ook donkere visgraat vloeren hebben natuurlijk een hele warme uitstraling. Bij een donkere vloer neig je meer naar een klassiekere woonstijl. In de afbeeldingen hieronder vind je wat inspiratie van lichte en donkere visgraat vloeren (als je goed kijkt zie je dat de eerste afbeelding geen visgraat maar de Hongaarse punt is).

4. Keuze uit brede en smalle planken

Naast het materiaal en de kleur van de vloer, heb je ook nog de keuze tussen brede of smallere planken. Brede planken zijn prachtig voor een modern interieur. Hier creëer je een rustige uitstraling mee. Wil je liever een wat klassieker interieur? Dan zou ik voor de smallere plankjes kiezen.

5. Noesten en tekeningen

Omdat er zo ontzettend veel keuze is in visgraat vloeren, heb je ook de optie om een vloer uit te kiezen met veel tekeningen of noesten (ook wel een knoest). Dit zijn die ronde donkere vlekjes waar zogenaamd een tak heeft gezeten. Een vloer met veel noesten oogt vaak een stuk drukker dan wanneer je voor een vloer kiest zonder noesten. Hierdoor lijkt echter een PVC of laminaat vloer wel meer op echt hout. Je hoort het al; de keuze is reuze!

6. Randafwerking

Als laatste moet je rekening houden met de randafwerking van de visgraat vloer. Ook hierin heb je weer verschillende keuzes, namelijk:

  • Een band: dit is een rand die tussen de visgraat en de muur ligt. Vaak worden hier dezelfde planken voor gebruikt die recht langs de muur gelegd worden.
  • Een bies: een bies is een dun zwart randje die weer tussen de band en het visgraat motief ligt.
  • Geen afwerking: het visgraat motief ligt in dit geval tot de muur.

7. Het zelf leggen van een visgraat vloer

Er wordt veel gedacht dat het zelf leggen van een visgraat vloer erg ingewikkeld en lastig is. Wanneer je al wat ervaring hebt met het leggen van vloeren dan denk ik dat het met wat precisie en concentratie best te doen is. In het filmpje hieronder zie je een aantal tips & tricks over het zelf leggen van een pvc visgraat vloer. Ben je zelf nou niet echt handig of heb je de concentratie van een goudvis? Dan zou ik het zeker uitbesteden.

Zo leg je zelf een PVC visgraat vloer

Nog wat extra inspiratie van visgraat vloeren

Heb je na het lezen van dit blog over 7x visgraat vloer inspiratie nóg niet genoeg inspiratie opgedaan? (heel begrijpelijk!) Dan kan je ook een kijkje nemen op mijn Pinterest bord Visgraat PVC Vloeren. Hier staan nog veel meer mooie inspiratie plaatjes met de mooiste vloeren met visgraat motief.

Heb je deze blogs al gelezen?

2 gedachten over “7x visgraat vloer inspiratie”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *