Zolder verbouwing van interieurfanaad

De verbouwing van onze zolder

Wie mij op Instagram (@interieurfanaad) volgt heeft de verbouwing van onze zolder vast al een aantal keer voorbij zien komen. Deze donkere en ouderwets uitziende plek wilde ik heel graag transformeren tot een lichte fijne werkplek. Zodat ik daar voortaan bijvoorbeeld dit soort blogs kan schrijven! Nu zo’n 1,5 jaar en een nieuw geïsoleerd dak, een nieuw rond zolderraam, nieuwe vloer, nieuwe balken… (en zo kan ik nog wel even doorgaan) verder is het eindelijk zo goed als af. Ik neem je mee in het verbouw traject!

Het dak isoleren

Ons huis is al iets ouder, waardoor de isolatie niet geweldig was. Zeker op zolder kon je hier en daar achter de kastjes door gewoon naar buiten kijken. Zomers bloedjeheet, ‘s winters ontzettend koud. Omdat wij een open hal hebben en ook het trapgat naar zolder open is, kon alle gestookte warmte zo weer naar buiten vliegen. En dat wilde we natuurlijk niet. Dus kozen we ervoor om het dak te isoleren.

Hier zijn natuurlijk meerdere opties voor. Het meest simpele zou zijn om het dak van binnenuit extra te isoleren. Maar dan verlies je toch wel zo’n 10 cm in hoogte en zoals je ziet is onze zolder al niet heel ruim of hoog. Al hadden we dat gedaan hadden we er geen volwaardige kamers meer van kunnen maken en zou het alleen een opbergruimte zijn geweest.

Uiteindelijk hebben we er dus voor gekozen om het dak van buitenaf te isoleren. Een behoorlijk werkje… Alle zonnepanelen moesten er af, de dakpannen en latjes. Na het aanleggen van de isolatie moest alles weer terug geplaatst worden. Ook de binnenkant moest volledig opnieuw afgewerkt worden. Gelukkig hadden we veel hulp van vrienden en familie.

Wist je dat je ook subsidie kan ontvangen wanneer je je huis isoleert en/of verduurzaamt? Mocht je dit van plan zijn, zou ik hier zeker even induiken want het scheelt een hoop geld.

Rond zolderraam

Er zat nog geen rond raam in de zolder toen wij hier gingen wonen. Alleen twee Velux ramen aan de zijkant en een klein rechthoekig raam aan de achterzijde van de zolder. Hierdoor kwam er niet zo veel licht naar binnen en was het vaak erg donker.

Omdat ik bij veel huizen zo’n rond raam in de nok zag, dacht ik; die moet ik ook hebben! Gelukkig was mijn vriend Mike het met me eens en hebben we hulp van een vriend gevraagd om een cirkel in de muur te zagen. Zo hebben we veel en mooi lichtinval op zolder én een fijn uitzicht naar buiten voor tijdens de werkuurtjes!

Rond zolder raam | Zolder verbouwen | Interieurfanaad

Behang verwijderen, stucen, verven…

Hierna zijn we (lees: vooral Mike en zijn vader) vooral bezig geweest met het verwijderen van behang (oh, wat kan dat een rotklus zijn zeg), stucwerk en verven. De hele zolder heeft de kleur 9010 wit.

Balken opknappen of vervangen?

Een echte doorn in het oog vond ik de bruin / rode balken. Ik vind grote, robuuste balken prachtig en vond het daarom ook zo zonde dat deze balken zijn geverfd. En dan ook nog eens in zo’n kleur, ook al zal het vroeger waarschijnlijk helemaal hip zijn geweest. Het is niet helemaal mijn smaak…

Houten balken zolder | Interieurfanaad

Omdat het ontzettend veel werk zou zijn om de balken geheel op te schuren om ze weer terug te krijgen naar de originele kleur, en deze originele kleur ook niet fantastisch was (de balken waren iets oranje), hebben we er voor gekozen om de bestaande balken als het ware in te pakken met eiken planken. Deze eiken planken hebben hier en daar ook een barst of grote knoesten, waardoor ze toch nog robuust ogen. Om er voor te zorgen dat er geen vlekken in het eikenhout komen, hebben we ze gelakt met ‘onzichtbare’ Skylt lak. Door deze lak krijg je bijna geen kleurverschil en heb je na het aanbrengen van een paar lagen nooit meer last van vlekken in het hout. Echt top spul!

Het effect van de balken zou minder mooi zijn wanneer je alle schroefgaatjes zou zien. Dus deze hebben we opgevuld met ‘Kneedbaar hout’ van de Praxis. Deze heb je in verschillende hout kleuren.

Nieuwe zolder vloer

In de ene kamer lagen er tapijttegels en op de andere kamer op zolder lag er een zeil. Hoewel tapijt op zolder op zich echt geen slecht idee is (het zorgt voor heel wat minder geluid op de eerste verdieping) was deze wel aan vervanging toe. We hebben gekozen om dezelfde vloer op zolder te leggen als die we op de eerste verdieping hebben liggen. Deze lijkt qua kleur veel op de pvc visgraat vloer in de woonkamer.

Het is de Bruynzeel Lollig Lichtbruin laminaat van de Gamma. Ze hebben vaak een aanbieding van 25% korting, dus daar zou ik zeker op wachten. Door de klikverbinding is deze vloer makkelijk te leggen. Je vloer extra lang mooi houden? Lees dan het blog over hoe je krassen op je (pvc) vloer voorkomt.

Opbergbakken

Door het schuine dak wilde we de ruimte zo optimaal mogelijk benutten zodat we ook veel opbergruimte hebben. Daarom heeft Mike zes grote op-maat-gemaakte opbergbakken op wieltjes gemaakt, zodat we lekker veel spullen kwijt kunnen zonder dat je ze ziet staan.

Hiervoor hebben we houten platen gekocht en heeft Mike ze zo gemaakt dat ze een bak vormen met een opstaande rand aan de achterkant. Kleine wieltjes zijn aan de onderzijde erin gefreesd. Helaas heb ik geen foto’s gemaakt van hoe de bakken precies stap voor stap gemaakt zijn. Het is een kwestie van heel veel meten, het hout aan elkaar lijmen en nog meer passen & meten. Als laatste zijn ze geverfd en zijn de handgrepen er op geschroefd. Deze zijn van onlinedeurbeslagshop.nl

Opbergbakken onder schuin dak op zolder | Interieurfanaad

IKEA lades en kastjes

Voor in de achterste kamer hebben we de IKEA Besta kastjes gebruikt die we nog hadden staan. Mike heeft deze aan de achterzijde schuin afgezaagd zodat ze precies onder het schuine dak passen. We hebben hier alleen nieuwe deurtjes voor gekocht (de andere waren glimmend, ik vind zelf mat wit mooier) en nieuw deurbeslag. Qua lengte pasten deze perfect bij de lengte van de zolderkamer.

IKEA kastjes onder schuin dak op zolder | Interieurfanaad

Aan de andere kant van de kamer hebben we door middel van een houten frame waaraan de kastdeurtjes zijn gemonteerd ook veel opbergruimte. Achter deze kastdeurtjes hebben we ruimte leeg gelaten zodat we hier langere of grotere dingen kunnen opbergen. De kastdeurtjes die we hebben gebruikt heten ‘Lappviken’ en hebben een standaard afmeting van 60 x 64 cm.

Balustrade op zolder

Op Instagram ontving ik ook ontzettend veel berichtjes over de balustrade. Vooral vragen over waar we die gekocht hebben. Helaas hebben we deze niet bij een winkel gemaakt. Mijn vriend heeft deze namelijk zelf gemaakt door verschillende buizen aan elkaar te lassen. Een behoorlijk handyman!

Je begrijpt vast wel dat wij ontzettend blij zijn met het resultaat van de verbouwing van de zolder. Van een donkere, ouderwetse zolder naar een ruime en lichte verdieping. Hier ga ik hopelijk heel wat uren achter mijn bureau vertoeven! En wanneer Matthew wat ouder is, zal de andere kamer worden omgetoverd tot zijn slaapkamer.

Heb je vragen over onze zolder? Je mag me altijd een berichtje sturen op Instagram of laat je vraag hieronder achter in een reactie.

Liefs,
Nadine

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *