DIY met klei

DIY met klei; zo maak je makkelijk een schaaltje van klei

Luchtdrogend klei is ideaal voor leuke do it yourself projectjes. Met deze DIY maak jij helemaal zelf makkelijk en snel een schaaltje of waxinelichthouder van klei. Super easy, want deze klei laat je gewoon een dagje drogen en hoef je niet af te bakken in de oven. Benieuwd hoe? Je leest het hieronder.

Wat is luchtdrogend klei?

Voor bijna al mijn DIY projectjes met klei gebruik ik de luchtdrogende klei van de Action. Luchtdrogend klei hoeft niet in de oven afgebakken te worden om hard te worden, maar laat je ‘gewoon’ liggen om te drogen. Na zo’n 24 uur (afhankelijk van hoe dik je de klei laat) is de klei hard. Zodra het droog is, kan je het verven. Wel belangrijk om te weten is dat luchtdrogend klei niet waterdicht is. Zodra je de klei nat maakt, zal deze weer zacht worden. Dit betekent dat je er bijvoorbeeld geen plantenpot mee kan maken en het niet buiten kan laten staan.

Luchtdrogend klei bewaren

Wanneer je nog een stukje klei over hebt, kan je luchtdrogend klei heel makkelijk bewaren door het bijvoorbeeld in een plastic boterhamzakje te doen. Wanneer het niet aan lucht blootgesteld wordt, blijft het zacht. Om ervoor te zorgen dat het niet uitdroogt, kan je een klein stukje vochtig keukenpapier bij de klei in het zakje doen.

DIY; schaaltje of waxinelichthouder maken

Doordat de klei luchtdrogend is, is het heel makkelijk om hier iets creatiefs mee te maken zoals een schaaltje of waxinelichthouder. Daarnaast kost de klei bij de Action ook €1,49, waardoor je met een klein budget iets heel leuks & origineels kan maken. Welke stappen je moet nemen om er een schaaltje of waxinelichthouder van te maken, lees je hieronder.

Stap 1 – Klei plat maken

De eerste stap is het flexibel maken van de klei. Door deze eerst even goed te kneden, merk je dat die wat zachter wordt. Maak er daarna een bal van en druk deze alvast een beetje plat met je hand. Daarna kan je met een deegroller (of gebruik bijvoorbeeld een glazen fles) een mooi rond plak van de klei maken. Deze plak moet ongeveer 0,5 – 0,8 cm dik zijn want als het te dun is, is het lastig om het te vormen.

Stap 2 – Maak een cirkel

Heb je een mooie grote plak die niet te dun of te dik is? Top, dan kunnen we naar de volgende stap namelijk; een cirkel uit de klei snijden. Dit doe je heel makkelijk door bijvoorbeeld een rond ontbijtbord op de klei te leggen. Met een mesje snij je om het bord heen zodat je een cirkel krijgt. De randen van de cirkel kan je alvast wat egaliseren door je vinger een beetje nat te maken en over de rand heen te wrijven.

Stap 3 – Klei op mok hangen

Voor deze stap heb je een hoge mok nodig. Hier hang je de plak klei overheen. Zorg dat de mok mooi in het midden zit.

Stap 4 – Vormen

Wanneer de klei over de mok of de beker hangt, kan je de randjes een beetje vormen en hier en daar wat dubbelvouwen. Doe dit helemaal naar je eigen smaak. Als laatste kan je de randen nog wat ronder maken en alle oneffenheden weg werken door je vingers nat te maken en over de klei heen te wrijven. Hierdoor wordt de klei zacht en verdwijnen kleine krasjes.

Stap 5 – Drogen

Als laatste laat je de klei zo’n 24 uur drogen. Je kan het gewoon laten hangen over de mok of beker heen. Zo blijft die ook qua vorm het mooiste. Na de 24 uur is de klei hard en kan je het bijvoorbeeld een kleurtje geven. Zelf vond ik de grijze kleur mooi, dus heb ik ‘m lekker zo gelaten. Je kan er trouwens ook een kaarsenschaaltje van maken met kaarsvet en lontjes.

Heb jij ook jouw eigen variant gemaakt van deze DIY met klei? Ik ben heel benieuwd naar het resultaat! Deel je ‘m in de reacties hieronder?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *