Hier moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe keuken

Hier moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe keuken

Ben je aan het rond kijken voor een nieuwe keuken? Dat kan soms best lastig zijn. Maar natuurlijk ook ontzettend leuk! In dit blog lees je waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe keuken.

Begin bij een moodboard

Voordat ik ga kijken in de winkels en showrooms vind ik het altijd fijn om alvast wat inspiratie op te doen. Wat vind je mooi en wat bijvoorbeeld totaal niet. Welke kleuren wil je, welke stijlen spreken je aan etc. Op Instagram en Pinterest vind je genoeg inspiratie en mooie plaatjes van keukens. Ben je op zoek naar een zwarte keuken? In mijn blog 7x zwarte keuken inspiratie vind je ook veel inspiratie.

Voordat je actief op zoek gaat naar jouw droomkeuken, adviseer ik om eerst een moodboard voor jezelf te maken om alvast een beetje een idee te krijgen over waar je naar op zoek bent. Denk hierbij aan kleuren maar ook aan welke materialen je mooi vindt.

Wat zijn de afmetingen?

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe groot de ruimte is voor de nieuwe keuken. Keukens met kookeiland hebben bijvoorbeeld best wel wat ruimte nodig. Het is dus goed om van te voren even te meten. Tip: teken op een blaadje de ruimte die je hebt voor de keuken, schrijf daar de afmetingen bij en neem die mee naar de keukenboer.

Keuken indeling

Weet je al wat voor keukenindeling je wilt? De ideale keukenindeling is namelijk voor iedereen anders. Sta je altijd met z’n tweeën te koken, hou je rekening met kinderen, vind je het fijn om een keukenbar te hebben zodat je daar ‘s ochtends even snel aan kan ontbijten? Er is zo veel keus, dus het is goed om hier van tevoren even over na te denken. Wat ik zelf persoonlijk erg mooi vind, zijn eiland keukens. Als je hier ruimte voor hebt, geeft een keuken met eiland heel veel extra ruimte. Bijvoorbeeld opbergruimte, maar ook meer ruimte om met meerdere mensen aan de keuken te staan of voor een keukenbar.

Kookeiland met barkrukken

Apparatuur

Omdat apparatuur een grote kostenpost is van je nieuwe keuken, is het een goed idee om dit mee te nemen in je plannen. Wil je het nieuwste van het nieuwste (en dus vaak het duurste) of heb je een bepaald budget? Maar ook de positie van het apparatuur is belangrijk. Plaats je de vaatwasser bijvoorbeeld dicht bij de wasbak en de oven op een fijne hoogte? En ga je voor gas of een inductie kookplaat?

Materialen

Het moeilijkste maar ik vind dit stiekem toch ook wel het leukste van het kiezen van een nieuwe keuken; voor welke materialen ga je? Denk bijvoorbeeld aan een marmeren blad met houtprint frontjes, zoals wij hebben. Of vind je een houten keukenblad veel mooier? En zo zijn er natuurlijk nog veel meer opties. Lees je hier goed over in, want marmer kan bijvoorbeeld best kwetsbaar zijn. Hout heeft sneller kringen en vlekken en zo heeft elk materiaal voor- en nadelen.

Dit blog is in samenwerking met Nuva Keukens.

1 gedachte over “Hier moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe keuken”

  1. Hele goede ideeën, na ik dit heb gelezen vorige week heb ik een moodboard gemaakt, en ik ben erachter gekomen dat ik graag een handgemaakte keuken wil. Dus ik ben op zoek naar iemand die dit voor mij kan doen, ik zal alvast wat afmeten zodat ik degene die de keuken zal maken al een idee heeft. Bedankt voor de informatie, het heeft heel erg geholpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *