Lambrisering op structuurmuur

Hoe verf je een strakke lijn op een structuur muur

Je ziet het de laatste tijd veel voorbij komen op de interieurfeeds op Instagram; een geverfde lambrisering op de muur. Hoewel het een simpel klusje lijkt, komt er toch wel wat meer bij kijken. Zeker in mijn geval. Wij hebben namelijk geen strakke muur, maar een structuur muur. Oftewel, een vrij grove muur. Hoe krijg je daar nu een strakke lijn op geschilderd? Nou, zo dus!

Een strakke lijn op structuur muur verven

Wat heb je nodig?

Een goede voorbereiding is al het halve werk! Na het bepalen van de gewenste kleur en hoogte voor de lambrisering, moet je een aantal dingen in huis halen om te kunnen beginnen.

Benodigdheden:

1. Verf van de lambrisering kleur

2. Verf wat al op je muur zit (in mijn geval dus wit verf). Hier heb je maar een beetje van nodig.

3. Rolmaat

4. Waterpas

5. Potlood

6. Afplaktape; zelf heb ik Kip Tape (FineLine) gebruikt. 

7. Twee kwasten

8. Twee vacht verfrollers (een klein maatje voor de hoekjes en randen en een grote voor de rest van de muur)

9. Een verfbakje

10. Kranten of oude doeken voor op de vloer

11. Optioneel: een partner in crime. Hoewel het ook echt wel in je eentje lukt, is met z’n tweeën werken gewoon veel fijner. 

Hoogte bepalen, lijn tekenen en afplakken

Om een strakke lijn op een structuur muur te verven, moet je een aantal stappen aanhouden. Eerst moet je de hoogte bepalen van de lijn. Wanneer je weet hoe hoog je de lambrisering wilt hebben, is het handig om om de 50cm een puntje met potlood te tekenen van de gewenste hoogte op de muur. Met de waterpas kan je daarna de gehele lijn tussen de puntjes tekenen en meteen nagaan of de lijn wel écht recht is.

Zodra je de lijn op de muur getekend heb, plak je het af met de tape. Zorg dat je de tape nèt iets boven de getekende lijn plakt, zodat je die na het verven niet meer ziet. Klaar? Dan is het super belangrijk dat je de tape goed aandrukt. Hoe je dat doet? Hiervoor heb ik een tip van de échte schilder: met een schuursponsje. Ga met de ‘schuur’ kant van de spons goed over de tape heen (wees wel precies! Anders beschadig je je muur). Als het goed is, zie je dat dan de korrels goed het tape in gedrukt worden. Zo wordt de kans kleiner dat de verf onder de tape komt. 

Schilderen maar!

Nu kan het schilderen beginnen! Wat ik je zeker adviseer bij een grove muur (structuurmuur) is dat je eerst de rand van de tape waar de nieuwe kleur komt, schildert met de originele (in mijn geval, witte) verf. Dit om te zorgen dat de kiertjes en gaatjes die er nog zitten tussen de muur en de tape worden ‘volgestopt’ met wit verf. Dat verschil zal je namelijk bij het eindresultaat niet zien en de nieuwe kleur heeft dan minder kans om onder de tape te komen. De lijn blijft dus mooi scherp en strak. Laat dit eerst goed drogen voordat je verder gaat met de nieuwe kleur!

Wanneer dit goed droog is, kan je verder gaan met de nieuwe kleur. Verf eerst met de kwast alle randjes en hoekjes. Daarna ga je aan de slag met de rollers. Gebruik de kleine roller voor kleinere plekjes (bijvoorbeeld naast een stopcontact etc.) en de grote roller om de grote vlakken van de muur te schilderen. Het is belangrijk dat je lekker veel verf gebruikt zodat de hele structuurmuur goed verzadigd wordt met verf. 

Het resultaat van een strakke lijn op een structuur muur

Ben je klaar met schilderen? Laat het dan eerst goed drogen voordat je iets gaat doen. De Kip tape kan makkelijk een aantal uur op de muur blijven zitten, zodat je het eventueel nog een keer over kan doen als de verf nog niet helemaal goed dekt. 

Ben je er helemaal tevreden mee? Dan kan je de tape er af halen. Hou de tape altijd een beetje schuin & strak, zodat het niet tegen de muur aan kan komen. Als het goed is heb jij nu een strakke lijn op een structuur muur geverfd!

Tips voor het schilderen

Als laatste wil ik je graag nog wat tips meegeven:

  • Gebruik goede kwaliteit materialen voor het mooiste resultaat. Zorg dat er bijvoorbeeld geen haartjes uit je kwast komen bij het schilderen. Je wilt namelijk geen vastgeplakte haartjes op je net zo mooie muur. 
  • Dit geldt ook voor de verf. Zelf heb ik verf gebruikt van Anker Stuy Shop. Hier heb je keuze uit honderden kleuren en het fijne aan deze verf is dat het gelijk erg goed dekt. Zeker een aanrader!
  • Voor de tape heb ik dus Kip Tape gebruikt. Maar ook Frog tape blijkt een goed alternatief te zijn voor grove muren. 
  • Zorg er voor dat je de ruimte hebt om te werken. Bedek de grond en dichtbijstaande meubels met kranten of oude kleden om spetter vlekjes te voorkomen. 

Ben je op zoek naar meer DIY inspiratie? Op de DIY projecten pagina deel ik allerlei leuke en makkelijke doe het zelf projecten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *