Interieur inspiratie door AI (Artificial Intelligence)

Interieur inspiratie door AI (Artificial Intelligence)

Artificial Intelligence, oftewel AI, maakt het laatste jaar grote ontwikkelingen door. Niet alleen voor het schrijven van teksten, maar ook voor de creatie van beelden en video’s begint AI een steeds grotere rol te spelen. Zo ook voor interieur inspiratie en design. Maar wat is AI precies en hoe kunnen we dit gebruiken?

Woonkamer gecreëerd door middel van AI

Wat is AI precies en wat kan je er mee?

ChatGPT heb jij vast al een keer voorbij horen komen; een programma die hele teksten, blogs en verslagen kan schrijven. Een hele uitkomst voor studenten die zelf geen teksten meer hoeven te bedenken. Dit is bijvoorbeeld een onderdeel van AI.

AI, of Kunstmatige Intelligentie, betekent dat computers nu dingen kunnen doen en creëren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Deze systemen kunnen leren, problemen oplossen en zich aanpassen aan elke situatie. Vergelijkbaar met hoe wij, mensen, dat zouden doen.

Wat kan AI voor interieur inspiratie en ontwerp betekenen?

Heb je een bepaald idee over hoe je die nieuwe badkamer graag zou willen? Met AI kan je gewoon vragen om dat idee om te toveren tot een daadwerkelijk beeld. Zelf gebruik ik deze functie in Canva (Pro) om bepaalde beelden voor blogs mee te creëren. Hieronder zie je daar een aantal voorbeelden van. Hierbij heb ik bijvoorbeeld de tekst gebruikt: “Moderne badkamer met stenen muur, planten en kaarsjes.” Na nog geen 15 seconden krijg ik een viertal opties waarin mijn gedachten tot leven zijn gebracht in beeld. Grappig hè?

Hier kan je natuurlijk eindeloos mee experimenteren. Zo kan je hele villa’s in de jungle designen of juist mooie productbeelden creëren.

Er moet hier en daar nog wel wat verbetering in komen. Bij sommige foto’s zie je dat bepaalde dingen niet helemaal kloppen; een lamp die half uit het plafond komt of een plant die uit het niets uit een muur lijkt te ontstaan. Maar ik weet zeker dat dit soort kleine bugs binnen een half jaar verdwenen zijn.

Voordelen en nadelen van AI

Zo’n AI programma heeft natuurlijk best een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de tijd die je kan besparen bij het zoeken naar interieur inspiratie op platforms als Pinterest. In plaats daarvan vraag je AI om jouw ideeën om te zetten in visuele concepten en maak je daar een moodboard van.

Een ander voordeel is dat je heel precies kan zijn met je wensen. Wil jij bijvoorbeeld een volledig zwarte keuken? Of juist een beige keuken met een wit marmeren blad? Je hoeft het maar te typen en AI geeft je een beeld van jouw gedachtes. Bovendien kan AI een bron zijn van geheel nieuwe inspiratie, wat je ideeën kan geven waar je zelf nog nooit over nagedacht hebt.

Natuurlijk zijn er ook nadelen om rekening mee te houden. Naast dat het niet altijd 100% klopt of volledig is, zijn er ook nog een aantal andere nadelen, Als AI nog verder wordt ontwikkeld, wat betekent dit dan voor sommige banen? Het automatiseren van bepaalde taken kunnen sommige beroepen overbodig maken. Daarnaast zijn er zorgen omtrent het hele privacy verhaal. En natuurlijk de grootste angst; verliezen we uiteindelijk de controle over deze computers?

Interieurinspiratie door AI

Maar voor nu is AI een hele fijne tool om inspiratie op te doen voor een nieuwe badkamer, keuken, slaapkamer, woonkamer of wat dan ook. Je kan er zelfs heel je huis mee ontwerpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *