mooie interieurfoto's maken

Mooie interieurfoto’s; die maak je zo!

Heb jij, net zoals ik, een interieur account op Instagram, Facebook of Pinterest? Of vind je het leuk mooie interieurfoto’s te maken? Hier hoef je geen expert voor te zijn. In dit blog vertel ik welke camera en accessoires ik gebruik en geef ik je wat tips. Zelf heb ik ook nog nooit een cursus gevolgd, maar door zelf dingen uit te proberen kom je al heel ver. En anders; google is your best friend!

Mooie interieurfoto's; die maak je zo!
Het groen van het blad komt terug in de poster.

1. De camera: Canon EOS 750D

Het allerbelangrijkste voor mooie interieurfoto’s is de camera die je gebruikt. Zelf gebruik ik de Canon EOS 750D spiegelreflex camera. De camera is redelijk compact en heeft zo’n beetje alles wat je nodig heb voor het maken van mooie interieurfoto’s. Door de Wi-Fi optie kan ik na het fotograferen heel makkelijk gelijk de foto’s op mijn telefoon of laptop zetten. Dit gebruik ik eigenlijk altijd voor het snel exporteren van mijn interieur kiekjes. Heb je niet zo veel verstand van al de duizenden instellingen die je op de camera kan doen (ik dus ook niet!)? Dan heb je met de automatische stand bijna altijd mooie foto’s.

Mooie interieurfoto’s met telefoon of camera?

Zelf gebruik ik voor foto’s altijd mijn camera en niet mijn telefoon. Ik heb een iPhone 11 pro, waar je waarschijnlijk ook hele mooie foto’s mee kan maken. Maar toch vind ik de foto’s van mijn camera nét even wat mooier. Voor reels en andere video’s gebruik ik wel altijd mijn telefoon. Dit vind ik makkelijker voor het editen en de kwaliteit is prima.

2. Accessoires

Ik heb een aantal accessoires die ik gebruik voor mijn camera of telefoon om het fotograferen en video’s maken wat makkelijker te maken. Zo maak ik voor het maken van video’s en reels gebruik van de DJI OM 5 Gimbal. Met deze stabilizer voor je smartphone maak je mooiere en vloeiendere beelden. Ook geeft de bijbehorende app je veel voorbeelden, formats en tips voor het creëren van toffe content. Ook heb ik de Action Tutorial standaard; ideaal voor tutorial filmpjes.

Voor het fotograferen heb ik een simpel statief gekocht voor bijvoorbeeld stopmotion filmpjes. De kwaliteit van het statief is niet fantastisch (maar ook zeker niet duur), maar ik heb ‘m dan ook alleen maar nodig om af en toe mijn camera op te kunnen zetten zodat de rest van het beeld precies hetzelfde blijft en niet verspringt. Ga je ‘m ook voor andere dingen gebruiken? Dan kan je wellicht beter een statief van wat meer kwaliteit kopen.

Heb je veel donkere hoeken in huis? Dan kan het handig zijn om een studiolamp aan te schaffen. Hiermee maak je mooiere en lichtere interieurfoto’s, waardoor je een stuk minder hoeft na te bewerken. Deze heb ik zelf nog niet, maar ik begin steeds meer te twijfelen of ik die toch niet eens moet gaan kopen.

3. Bewerken interieurfoto’s en filmpjes

Dan komen we bij het bewerken van de foto’s. Dit kan je natuurlijk in bijvoorbeeld de app van Instagram zelf doen. Maar wellicht kunnen de volgende apps je beter helpen:

 • Lightroom (Adobe)
  Zelf maak ik gebruik van de Lightroom app om mijn foto’s te bewerken. Hier heb je veel mogelijkheden om de foto lichter te maken of het contrast te verhogen. Maar ook kan je kleine oneffenheden makkelijk wegwerken.
 • Canva
  Voor het maken van mooie stories maak ik gebruik van de Canva app. Deze app is erg bekend en je hebt super veel opties in de gratis versie. Met alle templates kan je snel en makkelijk je eigen prachtige stories maken. Heb je er wel een maandelijks bedrag voor over om ze nog gelikter te maken? Dan zou ik zeker de betaalde versie aanraden, waarbij je toegang krijgt tot nog meer templates, sjablonen en lettertypes. Maar ook met de gratis versie kom je dus al een heel eind.
 • Instagram Reels, VN of InShot
  Reels maak ik zelf eigenlijk vaak in de Instagram app. Maar VN en InShot zijn ook twee gratis apps die hier veel voor gebruikt worden. Hier zijn speciale animaties en effecten in beschikbaar.

4. Tips voor het maken van mooie interieurfoto’s

Heb je een camere of telefoon die scherpe en heldere foto’s maakt? Top! Dan geef ik je hierbij nog een aantal tips voor de perfecte plaatjes.

 • Zorg voor goed licht – Licht is heel belangrijk voor het maken van mooie interieurfoto’s. Op donkere dagen is dit bijvoorbeeld een stuk moeilijker, maar ook met een felle zon krijg je vaak niet de beelden die je wilt. Een studiolamp kan je hierbij helpen. Maar probeer ook eens van verschillende kanten te fotograferen. Vaak maakt dit ook al een verschil.
 • Hou je camera recht – De mooiste interieurkiekjes zijn vaak rechte beelden. Probeer je camera daarom ook zo recht mogelijk te houden. Plaats het object wat je wilt belichten in het midden van je foto.
 • Verticale beelden – Maak je foto’s voor sociale kanalen als Instagram en Pinterest? Maak dan vooral verticale beelden.
 • Niet te druk – Zorg dat er niet té veel accessoires op de foto staan. Hiermee maak je het snel te druk op de foto.
 • Kleuren en vormen – Om eenheid te creëren in je foto’s is het mooi om bepaalde belangrijke kleuren en/of vormen meerdere keren terug te laten komen op de foto. Dit zorgt voor meer rust en professionelere foto’s.

Instellingen spiegelreflex camera

Hoewel ik daar zelf niet zo heel vaak mee speel, is het wel handig om iets te weten van de instellingen van je camera. Want ze zijn er natuurlijk niet voor niets! In de onderstaande video legt José Chan je hier wat meer over uit in simpele en begrijpbare termen.

Zelf heb ik dus nooit een cursus fotograferen gevolgd en weet ik zeker dat ik heel veel nog niet weet over camera’s en fotograferen. Maar toch denk ik dat je al een heel eind komt met deze tips en tricks. Het is vooral veel proberen, oefenen en nog meer proberen. Kijk ook eens naar die perfecte Pinterest plaatjes voor inspiratie. Laten ze daar bepaalde kleuren en vormen terug komen, wat voor licht hebben ze en vanaf welke positie zijn de foto’s genomen? You can do it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *