Top 7 leukste spelletjes voor een gezellig avondje met vrienden

Top 7 leukste spelletjes voor een gezellig avondje met vrienden

Ben jij een spelletjes fanaat? Ik wel! Zeker tijdens een gezellig avondje met vrienden of familie vind ik het leuk om een spelletje er bij te pakken. Het vult je avond en zorgt (bij ons in ieder geval) voor veel humor en gezelligheid.

En nu Nederland weer in lockdown zit, kan iedereen wel wat extra gezelligheid gebruiken denk ik. Dus vandaar dat ik mijn top zeven leuke spelletjes deel. Ook leuk als cadeautje voor onder de boom natuurlijk!

Dixit – Odyssey

1. Dixit

Het spel Dixit van het merk Libellud staat denk ik wel in mijn top 3 favoriete spellen. Juist omdat het lekker simpel is, makkelijk uit te leggen aan degene die het nog nooit gespeeld hebben en omdat er best wel wat fantasie bij komt kijken. Bij Dixit is het de bedoeling dat je een mooie geïllustreerde kaart beschrijft met een woord, film, boek etc. Dus stel je voor dat ik een kaart met een tovenaar er op heb en ‘m beschrijf met ‘Harry Potter’. Iedereen moet dan in zijn/haar kaarten kijken en de kaart uitkiezen die daar het meeste mee te maken heeft. Alle uitgekozen kaarten worden naast elkaar gelegd en de spelers moeten raden welke mijn kaart is die ik met Harry Potter heb beschreven. Heb je het té duidelijk omschreven en raadt iedereen jouw kaart? Dan krijg je geen punten. Dit geldt hetzelfde voor als je ‘m te vaag hebt beschreven en niemand jouw kaart raadt. Het is de kunst om juist in het midden te zitten, waarbij één of meerdere jouw kaart wel raden, maar ook een aantal spelers niet.

Door de mooie geïllustreerde kaarten en de vele uitbreidingen blijft dit spel altijd leuk!

2. Weerwolven

Ben je met vier personen of meer? Dan is Weerwolven ook een leuk spel. Iedereen krijgt een kaartje met een rol (burger, weerwolf, heks, cupido etc.). Door middel van discussies, vragen stellen en heel goed opletten moet de groep er achter komen wie van hen de weerwolf is. Bluffen speelt hierbij een grote rol! Maak het extra gezellig door het achterliggende verhaal er bij te vertellen, het donker te maken in huis en wat kaarsjes aan te doen. Dit spel kan je spelen met wel 48 man! Maar ook leuk wanneer je met ze vijven bent.

Bij mij thuis ligt ‘De weerwolven van Wakkerdam’, maar je hebt verschillende soorten van verschillende merken.

3. 30 Seconds

Deze kent vast bijna iedereen; 30 Seconds. Een spel waarbij je een kaartje krijgt met vijf personen, begrippen, plaatsen etc. waarvan je teamgenoten er binnen 30 seconden zoveel mogelijk van moeten raden. Bij ons thuis ontstaat er altijd behoorlijke rivaliteit tijdens dit gezelschap spel. Maar doordat er een fijne tempo in zit, kan je er zo een uur mee zoet zijn. Ook leuk voor de kids, want er zijn meerdere varianten waaronder een 30 Seconds Junior.

Codenames

4. Codenames

Een leuk gezelschap spel waarbij het ene teamlid met één woord zo veel mogelijk woorden moet omschrijven die de andere teamleden moeten raden. Het team dat als eerste al hun woorden heeft geraden, heeft gewonnen. Simpel om uit te leggen, maar waar je toch goed bij moet nadenken.

Ook hier heb je weer verschillende versies, zoals de Disney Codenames.

5. De zoektocht naar El Dorado

Een iets diepgaander spel; De zoektocht naar El Dorado. Degene die door middel van de juiste kaarten het eerste bij El Dorado komt, heeft gewonnen. Ik vind het zelf wel iets weg hebben van Kolonisten van Catan. Met kaarten kan je stappen zetten of betere kaarten kopen waardoor je sneller bij de gouden stad komt. Lekker snel uitgelegd, mooi weergegeven en duurt ongeveer een half uurtje.

Mysterium

6. Mysterium

Mysterium is eigenlijk een soort Cluedo, alleen dan nét een beetje anders. Een van de spelers is ‘de Geest’ en diegene moet door middel van bijzondere geïllustreerde kaarten tips geven aan de ‘Helderziendes’ over wie hem/haar heeft vermoord, waar dit is gebeurd en met welk voorwerp. Dit spel kan je met twee tot zeven spelers spelen.

7. Kaartspellen

Dan heb je natuurlijk ook nog alle verschillende kaartspellen zoals Uno en Skipbo, maar ook Beverbende, Saboteurs, de Crew en nog veel meer. Hieronder zie je mijn top zes favoriete kaartspellen!

Heb je deze blogs ook al gelezen?
Drijfkaarsen; weer terug van weggeweest
Een mooie kerst tafelsetting creëren doe je zo! – 5x tips

1 gedachte over “Top 7 leukste spelletjes voor een gezellig avondje met vrienden”

  1. Pingback: Creature Comforts; een prachtig en leuk gezelschapsspel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *