voordelen van een waterontharder

Wat zijn de voordelen van een waterontharder

Een badkamer zonder kalkaanslag, wie wil dat nou niet? Dat is een van de voordelen van een waterontharder in huis. Een waterontharder is een apparaat die de kalk uit het water haalt, waardoor het water van hard water (water met kalk) naar zacht water (water zonder kalk) gaat. Sinds kort hebben wij zelf een waterontharder apparaat van Amysoft in huis. Deze wordt aangesloten op de waterleiding en door middel van hele kleine kunstharsbolletjes waar de kalk zich aan bindt, wordt de kalk uit het water gefilterd.

voordelen van een waterontharder
Geen kalkaanslag bij de kraan

De voordelen van een waterontharder | 12 voordelen van water zonder kalk

Doordat een waterontharder kalk uit het water haalt, heeft een waterontharder heel veel voordelen. Hier zet ik ze allemaal voor je op een rijtje.

1. Geen kalkaanslag meer

In Nederland zit er overal kalk in het kraanwater. Voor ons dus heel gewoon. Maar dit kalk laat in veel badkamers en keukens kalkaanslag achter. Witte vlekken rondom kranen en putjes. Dit is niet schadelijk, maar het oogt meestal niet zo fris en schoon. Door een waterontharder heb je geen kalk meer in het water en dus ook geen last meer van kalkaanslag. Ideaal!

2. Minder schoonmaken

Doordat je geen kalkaanslag meer hebt, wordt het schoonmaken van de badkamer en keuken een stuk minder ingewikkeld. Zo hoef je de ramen van de douche bijvoorbeeld niet meer droog te maken na het douchen, want er zullen geen witte vlekjes meer achter blijven van het water. Ook blijven je (zwarte) kranen een stuk langer schoon omdat er geen vuil meer aan de kalkaanslag kan hechten.

3. Geen kalkaanslag in leiding van bijvoorbeeld de wasmachine

Kalkaanslag is schadelijk voor apparaten zoals je wasmachine. Vaak verkort kalk de levensduur van deze apparaten aanzienlijk. Super zonde natuurlijk, want een nieuwe wasmachine kopen is vaak een behoorlijke investering. Dit geldt ook voor de vaatwasmachine. Door een waterontharder gaan wasmachines en vaatwassers langer mee. Maar ook koffiezetapparaten, kranen, waterkokers etc.

Kalkaanslag in wasmachine
Kalkaanslag in wasmachine

4. Je hebt minder wasmiddel nodig met een waterontharder

Zonder kalk in het water, bruist en sopt wasmiddel veel sneller. Dit betekent dat je ongeveer de helft minder wasmiddel of vaatwasmiddel hoeft te gebruiken. Fijn voor het apparaat en voor je portemonnee!

5. Bestaande kalkaanslag verdwijnt

Het fijne van ‘zacht’ water (water zonder kalk) is dat de bestaande kalkaanslag ook zal verdwijnen. Na het installeren van een waterontharder duurt het gemiddeld zo’n drie weken voordat de kalk in alle leidingen is verdwenen. Wanneer het zachte water door de leidingen loopt, neemt dit de bestaande kalkaanslag mee en spoelt het zo de leidingen schoon.

6. Een lagere energierekening

Apparaten zoals wasmachines, vaatwassers, waterkokers en koffiezetapparaten maken gebruik van verwarmingselementen om het water op te kunnen warmen. Kalk hecht zich aan deze elementen en heeft een isolerend effect. Hierdoor duurt het langer voordat het water is opgewarmd en verbruik je dus meer energie. Bij water zonder kalk kan dit niet gebeuren en heb je dus minder energie nodig wat resulteert in een lagere energierekening.

7. Kalkvrij water is goed voor je huid

Water zonder kalk is vaak beter voor je huid. Water met kalk ontvet de huid, waardoor je soms last kan krijgen van droge handen of eczeem plekken. Zacht water (zonder kalk) zorgt dat deze natuurlijke vetten in stand blijven zodat je huid niet uitdroogt.

8. Een zachte huid

Door het zachte water voelt je huid en haar ook zachter aan. En dat is altijd fijn!

9. Minder shampoo of douchegel

Net zoals bij wasmiddel, laat kalkvrij water je shampoo en douchegel veel meer soppen en bruisen. Dus heb je hier ook veel minder voor nodig om hetzelfde effect te krijgen als bij hard water (water met kalk).

de voordelen van een waterontharder
De waterontharder bij ons thuis

10. Je hebt minder wasverzachter nodig

Een waterverzachter zou er ook voor zorgen dat je was zachter aanvoelt wanneer het uit de wasmachine en/of droger komt. Dit zou betekenen dat je naast gewoon wasmiddel ook minder wasverzachter nodig hebt. Zelf moet ik dit eerst nog even uitproberen voordat ik daar uitspraken over kan doen. Wist je trouwens dat wasverzachter sowieso niet heel bevordelijk is voor je wasmachine en droger? Je hebt heel veel andere manieren om je was lekker te laten ruiken!

11. Smaak van het water

Zonder kalk in het water, krijgt water ook een andere smaak. Dit zal in het begin vast even wennen zijn, maar toch wordt kalkvrij water wel als ‘lekkerder’ ervaren.

12. Goed voor het milieu

And last, but zeker not least; een waterontharder is een duurzame investering en daardoor goed voor het milieu. Door alle chemicaliën die je niet / minder hoeft te gebruiken (denk aan wasmiddel, wasverzachter, shampoo, schoonmaakmiddelen etc.) en minder energieverbruik ben je lekker duurzaam bezig! En zeker in de tijd waarin we nu leven, vind ik dit zelf toch wel heel erg belangrijk. Alle beetjes helpen!

De werking en voordelen van een waterontharder

In het filmpje hieronder wordt de werking, de voordelen en de installatie van een waterontharder nog een keertje uitgelegd.

Hopelijk heb je nu een goed beeld van alle voordelen van een waterontharder. En het leuke is dat je gelijk na de installatie van het apparaat al van de voordelen kan genieten. Zo hoefde ik op de dag van de installatie de doucheramen al niet meer droog te maken. Ook vonden mijn vriend en ik dat het water gelijk een soort van zacht aanvoelde. Dat klinkt heel gek, maar als je voor een waterontharder kiest zal je het zelf ook ervaren.

Heb je deze berichten al gelezen?
7x zwarte keuken inspiratie
Hoe verf je een strakke lijn op een structuur muur

1 gedachte over “Wat zijn de voordelen van een waterontharder”

  1. Pingback: DIY project met waterparels - Interieurfanaad | Interieur, DIY en Lifestyle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *