Mos verwijderen; tips om makkelijk en snel mos tussen de tegels te verwijderen

Zo verwijder je mos tussen je tegels

Nu de hogere temperaturen eindelijk een keertje om de hoek komen kijken, spenderen wij vaak ook veel meer tijd in de tuin. Onkruid en mos tussen je tegels kunnen dan echt een doorn in het oog zijn. Daarnaast kan mos en de groene aanslag op je tegels ook voor gladheid zorgen. Tijd om dat dus eens even op een efficiënte manier weg te halen. In dit blogbericht geef ik je een aantal tips hoe jij het beste het mos tussen je tegels kan verwijderen, evenals een aantal dingen die je beter niet kunt doen.

Wat is mos?

Mossen zijn hele kleine plantjes die dicht tegen elkaar aan groeien. Ze groeien vaak in de vorm van matten of kussens. Super belangrijk voor ons ecosysteem want ze produceren zuurstof, bieden een leefgebied voor kleine insecten en beschermen de bodem tegen erosie. Alleen altijd zo jammer dat het tussen de tegels moet groeien hè?

Handige tips voor het verwijderen van mos: kokend water

Kokend water is een van de makkelijkste manieren om van mos in je tuin af te komen. Daarnaast is het ook super milieuvriendelijk en daar houden we natuurlijk van! Wat moet je dan met kokend water doen? Giet het over het mos. Door het hete water gaat het mos vrijwel gelijk dood, waarna je het makkelijk kan wegschrapen met een borstel of krabbertje. Is het hardnekkig? Dan kan je deze stap een aantal keer achter elkaar herhalen.

 • Voordelen: milieuvriendelijk, goedkoop en super simpel.
 • Nadelen: het kan zijn dat je het meerdere keren moet herhalen
 • Hoe te doen: kook wat water en giet dit voorzichtig over het mos heen. Laat dit even zijn werk doen en schrob daarna met een borstel of krabber het mos weg.

Natuurlijk azijn met water

Een andere tip is natuurlijk azijn met water. Dit goedje zorgt er ook voor dat het mos afsterft. Wanneer je dit een tijdje (minimaal een aantal uur) laat intrekken kan je daarna het mos weg schrobben. Of probeer een keertje wat soda.

 • Voordelen: makkelijk
 • Nadelen: bij hardnekkig mos is het mogelijk dat je dit een aantal keer moet herhalen.
 • Hoe te doen: meng een deel azijn met wat water. Dit giet of spuit je voorzichtig in de randen van je tegels. Laat dit minimaal een aantal uur intrekken. Daarna kan je het mos verwijderen met een harde borstel.

Groene zeep met water

Deze tip is vooral voor groene aanslag op je tegels of klinkers. Maar wel lekker milieuvriendelijk en effectief! Maak een sopje met groene zeep en wat water en giet dit over de tegels heen. Daarna even goed schrobben met een harde bezem en je tegels zijn weer aanslag vrij.

Mos verwijderen met mosdodende middelen

Er zijn natuurlijk ook mosdodende middelen te koop. Deze zijn vaak snel en effectief. Maar wel belangrijk om in gedachten te houden dat deze middelen niet altijd even goed zijn voor het milieu of jouw planten & dieren in de tuin.

 • Voordelen: werken snel en effectief
 • Nadelen: niet milieuvriendelijk en duur
 • Hoe te doen: verschilt per ontmosser / mosdodend middel. Volg altijd de instructies op de verpakking en zorg dat je huid niet in aanraking komt met het middel.

Schrobben met een speciale borstel: voegenkrabber

Naast alle middeltjes kan je natuurlijk ook het mos verwijderen met een speciale mos- of onkruidborstel; een voegenkrabber. Deze hebben extra stevige haartjes of zelfs staalhaartjes, waardoor je met een beetje schrobben het groen tussen alle tegels kan verwijderen. Dit is vooral voor lichte mosgroei. Let wel op dat als je een grote tuin hebt, een hele karwei is waarbij je best wat spierkracht, uithoudingsvermogen & zin nodig hebt.

 • Voordelen: je hebt geen andere middelen nodig. Goed voor kleine oppervlaktes.
 • Nadelen: vergt wat kracht, zin en tijd. Minder geschikt voor grote oppervlaktes. De stalen haartjes kunnen je tegels beschadigen.
 • Hoe te doen: Gebruik een speciale mosborstel en schrob / veeg het mos weg.

Mosgroei op tegels voorkomen

Naast het verwijderen van mos, is het natuurlijk veel fijner om mosgroei op en tussen tegels überhaupt te voorkomen. Dit kan je doen door ervoor te zorgen dat je tegels voldoende zonlicht krijgen. Hierdoor krijg je minder snel groene aanslag. Ook moeten de tegels zo droog mogelijk blijven (plassen met water zijn funest) en helpt het als je af en toe al een borstel eroverheen haalt.

Wat je beter niet kan doen om mos tussen je tegels te verwijderen

Ook zijn er een aantal dingen die je beter kunt vermijden wanneer je jouw tuin weer mosvrij wilt maken:

 • Gebruik geen bleekmiddel of andere schadelijke chemicaliën: bleekmiddel kan best efficient zijn tegen mos, maar het is ook super schadelijk voor de natuur. De planten & dieren in je tuin kunnen hierdoor sterven. Daarnaast kunnen je tegels beschadigen en verkleuren.
 • Vermijd hogedrukreinigers: dit zie je natuurlijk wel heel vaak voorbij komen als tip om de groene aanslag en onkruid weg te krijgen. Maar het gebruik van een hogedrukspuit kan juist ook de tegels en de voegen tussen je tegels beschadigen. Wanneer de voegen kapot gaan, betekent dit dat er juist nog veel meer ruimte is voor mos om te groeien.
 • Gebruik geen zout: ook zout kan je beter vermijden. Dit is niet goed voor planten en dieren en zout kan de grond rondom de tegels verontreinigen.

Hopelijk heb ik je met deze tips gemotiveerd om aan de slag te gaan, zodat je daarna heerlijk kan genieten in de tuin. Nog één ding; wist je trouwens dat je met mos ook een toffe wandlamp kan maken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *