Zwarte stopcontacten in badkamer

Zwarte stopcontacten; zo maak je ze zelf

Zwarte stopcontacten zelf maken? Dat kan! Hoe je een aantal jaar geleden eigenlijk altijd koos voor witte stopcontacten (waren er überhaupt andere keuzes?) zie je in veel huizen nu zwarte stopcontacten voorbij komen. Deze geven vaak net dat extra beetje aan je interieur als je van zwarte accessoires houdt, zoals bijvoorbeeld in een zwarte keuken. Maar om nu al je witte stopcontacten weg te doen en daarvoor zwarte te kopen, is vaak nog best een dure klus. Gelukkig is dat niet de enige optie, want zwarte stopcontacten maak je ook heel eenvoudig zelf! Hoe lees je hieronder.

Zwarte stopcontacten in badkamer
Zwarte stopcontacten in de badkamer

Zwarte stopcontacten zelf maken

Schroef alle stopcontacten die jij graag zwart wilt maken van de muren af. Het is belangrijk dat je deze eerst goed schoonmaakt en ontvet. Dit omdat anders de verf niet goed hecht aan het kunststof. Laat ze bijvoorbeeld eerst een tijdje weken in een emmer met wat ontvetter en/of allesreiniger er bij en schrob ze daarna goed schoon.

Tip van Flip: gooi niet alle stopcontact delen door elkaar, dan is het namelijk erg lastig weer de juiste onderdelen bij elkaar te vinden.

De ontvetter die je hier bijvoorbeeld goed voor kan gebruiken is St Marc verf ontvetter. Daarmee komt al het vuil en/of vettigheid snel los.

De stopcontacten zwart spuiten

Om zeker te zijn dat de verf goed zal hechten, kan je er voor kiezen om de contacten eerst nog licht op te schuren met een schuurpapiertje. Maak ze daarna weer stofvrij met bijvoorbeeld een natte doek.

Dan de Primer! Om te zorgen dat de verf hecht aan het kunststof en de mat zwarte verf mooi dekkend zal zijn, kan je er voor kiezen om de stopcontacten eerst over te spuiten met grondverf primer (dit is niet perse noodzakelijk, maar zou het wel adviseren voor de kwaliteit op langer termijn). Hier kan je bijvoorbeeld de Spectrum Primer van de Action van €1,99 voor gebruiken. Maar uiteraard kan je er ook eentje bij de Karwei of de Gamma halen. Hou bij het spuiten genoeg afstand tussen de spuitbus en het stopcontact en spuit een dunne laag zodat er geen druppels van overtollig verf komen. Spuit niet gelijk meerdere lagen verf over elkaar heen zonder dat het de tijd heeft gehad om op te drogen.

Laat de stopcontacten met primer een tijdje drogen. Als ze droog zijn, kan je het nog heel licht opschuren en daarna kan je met de zwarte spuitbus aan de slag! Zelf gebruik ik altijd de spuitbussen Mat Zwart van de Action. Deze zijn goedkoop en qua kwaliteit verf ook helemaal prima.

Je kan de stopcontacten ook gelijk al zwart spuiten (dus geen primer gebruiken). Maar zelf denk ik dat ze met primer langer mooi zullen blijven.

Zwarte stopcontacten ophangen

Wanneer de contactdozen helemaal zijn opgedroogd, is het tijd om ze weer aan de muur te hangen. Zo kan je elke dag genieten van jouw zelf gemaakte zwarte stopcontacten!

Heb je vragen over deze DIY of ben je geïnspireerd geraakt en ga je dit zelf ook uitproberen? Laat het me weten en dan zie ik natuurlijk graag een foto van het eindresultaat voorbij komen!

Zie je deze DIY liever uitgelegd worden in een filmpje? Bekijk dan deze korte reel op Instagram of de vlog hieronder van Bij Bonnie.

Vlog over zwarte stopcontacten van Bij Bonnie

In het onderstaande filmpje van Bij Bonnie zie je hoe ook zij haar witte stopcontacten heeft omgeturnd naar zwarte.

Vind je het zwart spuiten van je stopcontacten te veel werk? Je kan natuurlijk ook gewoon zwarte stopcontacten kopen. Je bent iets meer geld kwijt, het is wat minder duurzaam maar je bent dan wel in één keer klaar.

2 gedachten over “Zwarte stopcontacten; zo maak je ze zelf”

  1. Wat een geweldige DIY-tip! Het omtoveren van witte stopcontacten naar zwarte kan echt een stijlvolle en moderne touch aan je interieur geven, vooral als je van zwarte accessoires houdt. De stappen lijken eenvoudig te volgen, maar ik waardeer het advies om de stopcontactdelen niet door elkaar te halen en de primer te gebruiken voor een betere duurzaamheid. Het resultaat is echt verbluffend en het bespaart ook nog eens geld. Bedankt voor het delen van deze handige en creatieve manier om zwarte stopcontacten te creëren!

    Met vriendelijke groet,

    Carla

  2. Pingback: Stopcontacten Zwart Maken: Een Stijlvolle Update Voor Je Interieur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *